tisdag 20 oktober 2015

Falklandsöarna och clowner

Helgen som var kändes väldigt lång, vilket inte var något negativt. Den kändes antagligen såpass lång för att jag och Louise hann göra väldigt mycket. Vi började på fredagen med att fira att vi varit i Argentina i en månad. Det firade vi med glass på vår närmsta glasscafé. Glassen kostade 110 peso (1 peson är knappt 1 krona) för 1/2 liter, men det var det absolut värt. Det kanske inte blir det stället varje vecka, men en gång i månaden har vi råd med. När vi kom hem igen på kvällen var vattnet i vårat hus avstängt. Det var ett läckage i ett av rummen där vi bor så vi vattnet var tvunget att stängas av. Som tur var kom det personer och fixade det redan nästa dag, men man behöver inte leva utan rinnande vatten länge för att inse hur mycket man utnyttjar det och uppskatta det så mycket mer när det kommer tillbaka.

Lördagen började med att vi gick tillbaka till samma område vi var till helgen före, men denna gång gick vi till museet om Falklandsöarna. Det var två olika avdelningar i museet, en var mer inriktat på klimatet och djurlivet på öarna och en mer inriktad på öarnas historia från Argentinas synvinkel. All information på museet var på spanska, så det kändes som att jag förstod tillräckligt för att få fler frågor men inte många svar. Så när jag kom hem igen var jag tvungen att läsa på om Falklandsöarnas historia. Senare den kvällen hade vi vår första spanskalektion.



På söndagen träffade vi först ett par från Sverige på förmiddagen och på eftermiddagen gick vi för tredje gången tillbaka till området med Falklandsöarnas museum. Den här gången för att se på clowner, vilket kändes lite udda. Jag förstod inte riktigt vad det var för något men det verkade vara en tillställning för clowner. Först var det uppvisningar på området och senare på kvällen var det en lite mer ordnad uppvisning. 

































lördag 10 oktober 2015

Teknik och historia i Buenos Aires

Ett tag sen jag skrev här sist. I mitt försvar har inte mycket hänt sen senast (inte inräknat de två sista dagarna). Mest för att jag lyckats bli magsjuk och låg hemma sjuk två dagar, men nu är jag helt bra igen. I fredags hade lärarna på min skola en studiedag så det var inga klasser, samtidigt fick Louise ledigt på eftermiddagen. Så på rekommendation från en av lärarna på Louises jobb åkte vi till Tecnopolis, ett teknikpark nära Louises jobb. Parken var väldigt stor, vi var där i ca tre och en halv timme och ändå hann vi inte ens se hälften av parken. Det jag tyckte var häftigt med parken var att den var väldigt välgjord, med satsning på barn och unga och allt var gratis. Det fanns en skejtboard park, dataspel avdelning med spel för yngre och äldre, lekplatser, klätterväggar och mycket mer. Dessutom är Tecnopolis placerat i en av de fattigare delarna av Buenos Aires. Här kommer några bilder från parken.





På lördagen gick vi till ett museum som visade på vad som hände med några av de personer som blev kidnappade av militären under militärdiktaturen. De hade även andra museer på området som bland annat var inriktade på falklandskriget, men eftersom området var så stort hann vi bara med en byggnad. Vi gick på en guidad tur på engelska av huset där personerna som blivit kidnappade var hållna. De finns flera sådana hus runt om i Argentina, men detta var en av de största. Det var väldigt intressant och vår guide var väldigt kunnig. Turen varade i drygt två timmar och jag hade gärna kunnat lyssnat på mer. Det var två saker som stod ut till mig, den ena var att byggnaden där allt detta hände ligger mitt i Buenos Aires, folk gick förbi huset varje dag och hade ingen aning om vad som hände i byggnaden, det andra var att samma hus som personer blev torterade i levde personer som studerade till att bli generaler och andra högt uppsatta militärmän (om jag fattade rätt). Det enda som skiljde dem åt var en våning, men skillnaden blev väldig uppenbara bara genom att ta en trappa upp. Här kommer några bilder från dagen på museet.

Informationen som stod skriven på museet och området runt det har endast 
på spanska med några få undantag där det stod på engelska (vi kunde 
aldrig lista ut varför det stod på de ställena och inte på andra). Den här muren 
hade en lång informationstext, tyvärr kunde vi inte lista ut vad det handlade 
om annat än att muren hade "något med något att göra" som Louise
 beskrev det.

Hålet i golvet visar ungefär hur stor plats
varje kidnappad person hade när de var där.

Ett av området de kidnappade personerna
var placerade i.

De andra stället personerna var hållna. 

Bilder på några av de kidnappade personerna.


Huset de kidnappade personerna var i. Bilden är tagen från gatan utanför 
området, gick man på gatan till vänster om huset kom man ännu närmare 
byggnaden.

Argentinas flagga, jag vet inte om jag sett en så stor flagga förut.